Hey! Are you looking for this year's 24HBC? Then, go to 24hbc.se

januari 12, 2009

Ola Mattisson presenterar sig

Jag heter Ola Mattisson och är en av deltagarna på 24 hours Business Camp. Vanligtvis driver jag byrån 7billion men just nu ser jag mest fram emot att träffa er alla på Yasuragi nästa vecka.

Min start till 24 Hours blev halvbra, jag förstod inte att man skulle komma med ett färdigt team så om någon vill haka upp vore det grymt!.

Mitt bidrag till 24 Hour Business Camp:
På Yasuragi kommer det finnas grymt mycket hjärnkapacitet på plats och många företag kommer att se dagens ljus. Det är inte helt osannolikt att några av dessa kan öka sin framgångspotential med tillgång till startkapital.

Under mina 24 timmar på Yasuragi kommer jag därför arbeta för att matcha våra entreprenörers företag med potentiella finansiärer.

Jag har tänkt göra det genom att dels sätta upp en sajt där man kan presentera sitt företag och även genom att bilda en riskkapitalfond finansierad av ett flertal mindre finansiärer. För att sprida budskapet om fonden har jag tänkt ta hjälp av alla er som deltar på Yasuragi.

Mitt mål är att vi tillsammans genom vänner och bekanta ska lyckas resa 3 msek till fonden och med dessa finansiera 5-6 företag innan mars månad är slut.

Låter det som en bra idé eller borde jag satsa på något annat? Kommentera gärna inlägget!

Om mig:
Jag är en sjukt rastlös person som startat och drivit företag sen jag var 19 år (nu 34 år). Mitt liv kretsar kring 7billion, social media och familjen Maria och Leon.

Mina styrkor:
Att bygga business (strategi, finansiering och genomförande).

Mina svagheter:
Att jag inte kan programmera eller designa och att jag alltid har för många idéer.

Arbetserfarenheter:
  • Grundare och VD på byrån 7billion, (nuvarande arbete)
  • Nybliven styrelseordförande på möbelföretaget Furniturebox
  • Grundat och sålt Studentkompaniet till danska A.J Eriksen holding
  • Nyhetsbyrån Reuters
  • Grundat och avvecklat IGIRO (onlinemäkleri för handel av aktier i Brasilien)
  • Medgrundare till riskkapitalbolaget Karolinska Investment Fund
  • Kaupthing bank
Citat jag älskar:
"If you can dream about it, you can do it" / Walt Disney

Till sist:
Vad kan 90 skarpa hjärnor tillsammans åstadkomma? Tack Ted och tack alla andra som gjort det här möjligt, ser otroligt mycket fram emot att ses! /Ola Mattisson

5 kommentarer:

Martin Källström sa...

Hej, det låter som ett enormt bra initiativ att resa en entreprenörsfond. Det finns alla möjligheter att skapa något varaktigt mycket positivt genom en sådan satsning. Ett svenskt YCombinator?

Ola Mattisson sa...

Tack för feedback Martin! Något liknande Ycombinator kanske. Jag har två frågor jag måste reda ut:

1) Ska man låta många små finansiärer investera pengar i fonden (alltså att vem som helst kan investera tex 10 000 sek) eller bara tillfråga ett fåtal större investerare?

2) Ska man investera i idéer som blir företag (som YCombinator) eller ska ett krav vara att ett bildat AB finns (dvs lite mognare än idéstadiet)? Jag gissar på att rätt svar är att följa YCombinator, alltså att fonden hjälper till med att bolagisera "idén" i samband med att investeringen genomförs.

Vad tror du?

Martin Källström sa...

1) Jag tycker det låter som en bra idé att tillåta finansiärer att delta på den nivån (skulle själv investera), men det är otroligt viktigt då att informera tydligt om vad förutsättningarna är.

2) Man kan mycket väl hjälpa till med bolagiseringen därför att man då får chans att etablera best practices från början - bra jurister, duktiga redovisningskonsulter osv. Så att alla papper är i ordning i bolagen från början. Företagen hålls kontinuerligt redo för DD och entreprenörerna kan göra det de är bäst på istället för att kämpa med bokföring och juridik.

Ola Mattisson sa...

Du har helt rätt Martin, tack för viktig feedback. Så blir det!

Unknown sa...

Hej,
Det låter spännande och intressant! Frågan är hur man får till det.

Jag tror att för den som ska satsa pengar är det primära att tjäna pengar och inte att vara med på en kul resa.
Det är därför väldigt viktigt att minimera risken och för ett nystartat företag med "bara" en fräsch idé är risken väldigt stor.
Det krävs mycket mera för att få till ett framgångsrikt företag, framförallt en drivande entreprenör som brinner för sin idé. Du vet säkert själv hur jobbigt det kan vara.

Det är därför som man helst vill se något som redan har varit igång ett tag.

Förutom släkt och vänner kanske man kan söka affärsänglar. Det kan också vara kul att prova din idé med webplats och 10.000, men jag vet inte hur framgångsrikt det kan vara.

Bengt